Asador Etxebarri

juni 27, 2018 Av av Hedvig

Finns man i närheten av Atxondo i Spanien är det en självklarhet att besöka Asador Etxebarri. Restaurangen förtjänade en plats i michelinguiden redan år 2010 och blev 2015 framröstad som den sjätte bästa restaurangen i världen och framgången har bara fortsatt.Men vad gör Asador Etxebarri så speciellt? Själva restaurangen är inget man man tittar extra på, nedre botten är en pub liknande bardel, där många av de cirka 1500 lokalborna samlas, medans ovanvåningen består av två luftiga matsalar dekorerad med material som representerar den närliggande naturen utan det är såklart maten i sin enkla form som är det fantastiska. Asador Etxebarri grillar nämligen allt, så gillar man grillad mat är detta restaurangen för dig. Recensenter har omnämnt maten på Asador Etxebarri som relativt enkla, man låter helt enkelt de lokala råvarorna tala för sig själva då de är fräscha och grillas till perfektion.

 

Maten på Asador Etxebarri

Restaurangen är endast öppen för lunch med ett undantag för lördagskvällar och den hemmagjorda chorizon och den inlagda ansjovisen med toast är en stor favorit av många gäster. De fräscha råvarorna, som väljs ut efter säsongen, grillas över öppen eld där kolen och veden är smaksatt med alltifrån äpple, oliver men också vindruvor. Att grilla all mat är typiskt för regionen Baskien och några av råvarorna kommer knappt i kontakt med elden utan ligger i glödbädd medan andra har direkt kontakt med elden. Arguinzoniz utvecklar nya rätter under tiden han spenderar i köket, han planlägger dem aldrig utan experimenterar gärna och är inte sen med hänga på nya trender såsom att utveckla lite flera vegetariska rätter.Under åren har dekorationen på tallrikarna förändrats och blivit lite tjusigare, men kvaliteten på maten har bestått och såklart utvecklats.

Maten på Asador Etxebarri

 

Victor Arguinzoniz

Victor är ägare och kock på restaurangen, han föddes och växte upp i Atxondo och köpte restaurangen tillsammans med hans far och hans farbror. Victor är helt självlärd som kock och byggde hela sitt restaurangkök själv.  Han har sedan succen med sin restaurang blivit ganska inbunden och ses sällan utanför sitt restaurangkök. Numera kan man finna Arguinzoniz på vandring i de närliggande bergen varje måndag för att bland annat plocka champinjoner, han har en liten bondgård och nyligen skaffade han sig också sin egen buffalo ko för att kunna producera den allra perfekta mozzarellan. Så mycket som möjligt av råvarorna till hans rätter kommer lokalt och från hans egen gård, vilket gör maten extra speciell. Arguinzoniz menar på att restaurangen är hans hem och dit välkomnar han alla som vill komma, han lovar att bemöta alla sina gäster med värme och respekt.  Samtidigt säger Arguinzoniz att efter utmärkelsen av att vara den sjätte bästa restaurangen i världen har familjen en fullbokad restaurang varje dag, det har gjort att trycket har ökat men det har också gjort honom mer avslappnad i sin roll som kock.