Konsten att välja rätt vin till maten

juli 15, 2018 Av av Hedvig

Rätt vin sätter verkligen pricken över i:et på maten. Oavsett hur bra mat restaurangen serverar eller hur många stjärnor den har fått i guider världen över kan det vara bra att känna till sina viner. Några enkla regler kan enkelt höja måltiden ännu ett snäpp. De här reglerna gäller givetvis även om man lagar maten själv hemma i sitt eget kök.

 1. Smakrik mat och fylligt vin går hand i hand

Är den mat man ska till att äta är något som är smakrikt bör man försöka välja ett vin som är            fylligt . Det kan vara en hamburgare som är kryddstark och till den passar då ett rödvin                      som är kryddigt och kraftfullt. Om man väljer ett vin som är mer lätt kan det bli att smaken i              maten helt tar över och det gör att smakerna i vinet försvinner.

 1. Finare smaker betyder ett mer lätt och fint vin
  Det gäller verkligen att känna efter lite hur den mat man ska äta har för nivå. Om man ska äta skaldjur som är naturella vill man verkligen inte ha ett tungt vin. Här gäller det istället att välja ett vin som hjälper till att höja matens smaker likväl som att maten höjer vinet. Välj här ett torrt vin för att få ut det bästa.
 2. Lika leker bäst
  Det är inte bara när det kommer till barn som det ordspråket gäller. Även när det kommer till viner och mat går det hand i hand. Tänk själv hur ett syrligt vin passar bättre till exempelvis getost samtidigt som ett sötare vin passar bättre till en dessert.
 3. Olika attraherar
  Även om det många gånger är lika som leker bäst finns det tillfällen när smakerna bokstavligen gifter sig. En sådan kombination är en kraftfull grönmögel ost som är salt och serveras tillsammans med ett dessertvin. Det kan bli en riktigt bra kombination.
 4. Fett tillsammans med syrligt och bubbligt
  Mycket inom konsten om vin handlar om syran. Därför är det lätt att tänka att fet mat blir en bra mix med den syran man hittar i vinet. Bubblor kan vara med och skapa samma effekt. Helt klart en mix som ska testas!
 5. Tanniner för saftig mat
  De viner som innehåller mycket tanniner hjälper till att torka ur munnen lite när vi äter riktigt saftig mat. Det kan vara till exempel en köttbit. Tittar man på de italienska vinerna, speciellt de från Chianti, är det här vi hittar de passande vinerna.
 6. Kom ihåg tillbehören!
  Det är inte bara huvudrätten vinet ska passa utan även de tillbehör vi väljer till maten. En citron       gör maten syrligare och en stark sås gör maten mer kraftfull.

Det är mycket att tänka på när det kommer till att välja vin och testa sig fram är alltid en bra väg. Dessutom är alla smaker individuella och hur man känner smakerna och upplever vinet tillsammans  med maten. Bästa sättet är att våga testa sig fram och känna sig för till vad som passar ens smaklökar bäst.

Konsten att välja rätt vin till maten