Krav på trestjärniga restauranger

december 19, 2019 Av av Hedvig

Inom restaurangbranschen är ett erkännande och en, två eller tre stjärnor i den prestigefulla “Guide Michelin” det bästa betyget man kan få. Tre stjärnor är mest åtråvärt och tilldelas endast de bästa restaurangerna i världen. Kraven för att uppnå det är höga och har man otur kan man även förlora sin plats i den eftertraktade boken som ges ut en gång per år. Att bli av med sin/sina stjärnor medför ofta ett stort bortfall av efterfrågan och gäster, men att få tre stjärnor kan innebära att man plötsligt har en gästkö på flera år.

Historien startade år 1900 då däcktillverkaren Michelin ville få ut sina kunder på vägarna – på det viset tänkte de att fler skulle skaffa bil och slita på däcken vilket skulle innebära en vinst för dem. De delade ut Guide Michelin som då innehöll tips för livet på vägarna, som till exempel bensinstationer, hotell längs med vägen och var man kunde äta. Detta var på den tiden bara i Frankrike och tipsen då var betydligt enklare än idag. Numera är guiden känd för att tipsa om de absolut bästa restaurangerna och den mest exklusiva guiden ges ut i Frankrike (men det finns guider på andra språk och från olika länder där tipsen ofta har en annan nivå).

Vad stjärnorna betyder och hur de sätts

Systemet med de tre stjärnorna sätts bara utifrån maten. Helhetsupplevelsen; alltså hur servicen är, intrycket av restaurangen i stort, miljön och så vidare betygsätts med en symbol med bestick som ligger i kors. Men det mest prestigefyllda; maten, bedöms alltså separat med stjärnor och är det alla restauranger på den här nivån vill åt.

De som bedömer maten måste självklart komma dit anonymt för att inte riskera att bli specialbehandlade utan få samma behandling som alla gäster för att kunna göra en helt objektiv bedömning. Den utsände ska vara väldigt välutbildad inom mat-och restaurang, ha många års erfarenhet i branschen och även ha gått igenom en utbildning internt hos företaget.

Bedömningen sker utifrån ett antal kriterier. Dessa kriterier är: kvaliteten på de råvaror som har använts, hantverket som ligger bakom maten – det vill säga hur det smakar och hur det är tillagat, det man kallar personlighet – alltså om den som har lagat maten har lyckats finna något unikt och annorlunda, vad man får för det man betalar och sist men inte minst – kan restaurangen konsekvent leverera samma kvalitet varje gång.

Förenklat betyder antalet (1-3) stjärnor: en stjärna betyder att restaurangen är fantastiskt bra i kategorin den tillhör, två stjärnor betyder att det är värt att köra en omväg för restaurangen ifråga och tre stjärnor betyder att det är värt att boka en resa dit enbart på grund av restaurangen.

28 länder är med i Guide Michelin och flest stjärnor går oftast till Frankrike (som ju som sagt även är utgivarland till den mest eftertraktade av guiderna). Sverige hade vid den senaste utdelningen och utgivningen av guiden (2019) en restaurang med tre stjärnor – Frantzén i Stockholm, samt fem med två och sexton med en stjärna.