Matrundturer i Paris

maj 18, 2018 Av av Hedvig

Tillsammans med min vän och vapendragare Lollo så bestämde vi oss för att planera in en resa till Paris med temat “Äta oss runt Paris”. Vi hade båda varit där tidigare och uppskattar Frankrikes delikatesser. Det finns många längre gourmand-resor man kan boka men vi bestämde oss för att åka till Paris och sedan därifrån göra så många små matutflykter vi bara kunde hitta. Det visade sig vara en lysande idé.

Matvandring

Den första vi provade på var en övergripande tur kallad fransk matvandring. Där vandrade man under tre timmar med en guide över Paris kullerstenar. Vi fick besöka såväl bageri som cateringfirma, konditori, ost- och vinbar samt en färskvarormarknad. Nästa vi gjorde var att uppleva Paris som en lokalinvånare, med en kunnig guide som visade oss vad som skulle vara de allra bästa platserna. Turnén började i det fashionabla distriktet som rymmer Louvren, där man kunde blicka genom de enorma fönstrena för att få en glimt av konsten. Sedan gick vi till en marknad för att smaka äkta fransk ost och en macaron eller två, innan vi passerade Centre Pompidou och vandrade genom det medeltida Marais-kvarteret. Vi provade även en lite sötare typ av vandring runt den livliga parisiska stadsdelen Saint Germain des Prés. Guiden tog oss med till alla de bästa chokladtillverkarna och lokala hantverkare i området, med åtta provningar av bakverk, macroner och choklad. Efter chokladturen så valde vi en vintur till Les Caves du Louvre och vinkällaren från 1700-talet och en gång använd av kungen av Frankrike. Där guidades vi av en försklassig sommelier som noga beskrev varje steg i vinframställningen. Där fanns även många interaktiva sessioner och givetvis smakprov.

Sötsaker

Vi kunde inte missa att besöka ett bageri så nästa tur handlade om hemligheterna i fransk bakning. Ett besök bakom kulissernavid ett parisiskt konditori fick vi göra. På första parkett fick vi titta hur dessa läckra franska bröd och bakverk blandades, formades och bakades. Med oss när vi lämnade platsen fick vå såväl baguetter som nybakta croissanter Efter promenaderna så provade vi en busstur med dubbeldäckare som gled runt i den franska huvudstaden, vi serverades mat under turen och fick samtidigt se alla sevärdheter från bussen. Det var panoramautsikt på bussen och man fick en fantastisk utsikt oavsett vart man satt. Att njuta en fyrarätters lunch på det sättet var riktigt häftigt. Därefter blev det dags för en expertguide att visa oss genom Bastille-distriktet. Vi besökte den livliga Marché d’Aligre där guiden visade oss de bästa matstånden och likaså de bästa konditorierna, vinbarerna, delikatesserna och mer. Vi fick dessutom smakprov från sex olika säljare.

Mer choklad

Vi var inte färdiga med choklad, därför gjorde vi besök hos fem mästare inom att baka chokladkakor. Dessa hantverkare delade med sig allt de visste om kakaobönans historia och hur man kan kombinera smaker. De provsmakningar vi fick göra var fantastiska. Eftersom bussturen var så lyckad så ville vi även göra lyxvarianten kvällstid där man serverades sex olika rätter. Det var en middagsupplevelse utöver det vanliga, att få se det bästa av huvudstadeni kvällsvy samtidigt som man njuter dess kulinariska läckerheter. Bussen var inredd som en parisisk bistro och med panoramafönster så att inget kunde hindra en 360º utsikt när man sakta gled förbi alla attraktioner, inklusive Champs-Elysées, Louvren, Notre Dame och Eiffeltornet. Morgonen efter provade vi en tre timmars morgonvandring i Paris som inkluderade frukost i fransk stil. Allteftersom vi promenerade genom en av stadens charmigaste historiska kvarter blev vi guidade och informerade om parisisk arkitektur. Det erbjöds ett franskt sätt att börja dagen med bakverk på ett lokalt café, med choklad och ostar och allt annat som hör till.

En gourmand-promenad

En gourmand-promenad

Turen var till fots och under tre timmar så fick vi upptäcka underbara konditorier, undangömda kök och marknader samt andra små godbitar som finns runt Paris slingrande gator. När vi hade avslutat Gourmand-promenaden så bestämde vi oss för att gå ut och äta tillsammans på kvällen. Vi var en salig blandning människor men alla hade två saker gemensamt, vi var svenskar och vil gillade mat. Tanken kom att vi tillsammans skulle göra en längre matresa någon gång, i Frankrike. Den kvällen bestod av mycket vin, god mat och lära-känna-varandra frågor. Vi fick till exempel veta att Lena gillade spinning, var instagram-freak och hade två hästar. Lelle han gjorde eget öl och gillade att spela på ordspel eller pokerstarscasino. När han berättade det så sa Anna att hon också gärna spelade när hon ville koppla av men att hon helst valde äventyrsspel på funnygames. Hon sa även att hon planerar att släppa en blogg om mat och därför fotade väldigt mycket under vår tur. När vi gått laget runt så insåg vi att vi var en salig blandning med massa olika intressen, ändå hade vi så himla kul tillsammans! Det är bara att konstatera, mat förenar människor.