Michelinguiden – en resa med mat som målet

augusti 10, 2018 Av av Hedvig

Det är få personer som inte har hört talas om Michelinguiden. Den har kommit att bli lite av en bibel vad gäller vilka restauranger i världen som håller högst klass. Boken ges ut för personer som reser mycket och restauranggäster och varje år kommer det ut en ny utgåva. Precis som namnet antyder ges den ut av däcktillverkaren Michelin. Det vi idag kallar Michelinguiden är mer än en bok och innefattar bland annat böckerna Guide Michelin eller Le guide rouge de Michelin. Här hittar man recensioner av restauranger som innehåller både rekommendationer och betyg som restaurangerna har fått. Det krävs ganska mycket bara för att få det lägsta betyget och i de här guiderna finns bara de allra bästa restaurangerna med. Idag ses det som stort för en restaurang att komma med och restauranger kan få från en stjärna till tre. De olika böckerna som ingår ges ut på olika språk och täcker olika geografiska områden. Det de har gemensamt är att de följer samma riktlinjer och är uppbyggda på samma princip. Vill man till exempel hitta det bästa som erbjuds i de största europeiska städerna är det i Michelin Hotels and Restaurants – Main Cities of Europé man ska leta

Michelinguiden – en resa med mat som målet

Första upplagan av Michelinguiden

Den första upplagan av Michelinguiden kom ut redan 1900 i Frankrike. Det var de två bröderna André och Edouard Michelin som hade sett ett behov för resenär att ha en guide där de kunde få hjälp att hitta bra restauranger, hotell eller eventuellt ett bra ställe att laga bilen på. Även idag är den upplaga som ges ut i Frankrike den som täcker mest  samtidigt som det är den guide som har flest restauranger med stjärnor. Det är en stor skillnad på de upplagor som har givits ut kontinentalt och det är att de upplagorna i första hand vänder sig till vanliga resenärer och inte till de som letar en lyxig restaurang.

Hur betygen sätts

Betygssättningen är relativt enkelt. I hemlighet skickas inspektörer ut för att kolla restaurangerna. De stjärnor som delas ut baserar på den mat som serveras. Inspektörerna har fem kriterier att bedöma och det första är vilken kvalitet råvarorna håller. Sedan ska hantverket bedömas och här gäller det att både smak och tillagande ska vara bra. Den tredje punkten kan var lite svårt och det är personligheten som bedömer hur väl kocken har lyckats i att få fram just sitt uttryck i maten. När det kommer till den fjärde punkten är det vilket värde man får för pengarna som bedöms. Den femte punkten är viktig och det är kvalitet över tid och med det menas att oavsett vilken tid man kommer och besöker restaurangen ska den kunna leverera samma kvalitet. För restauranger världen över har det här kommit att bli ett riktmärke på kvalitet. Restauranger som eftersträvar stjärnor blir givetvis mer attraktiva för besökare som vill ha kvalitet på maten. När en restaurang får en stjärna eller fler blir de ofta nämnda i media. Även om en restaurang har fått en stjärna ett år är det inte säkert att de får behålla restaurangen året efter. Restaurangerna kan tappa stjärnan om de har sänkt sin nivå.