Om restaurangen L’Arpege (Paris, France) och dess goda mat

Om restaurangen L’Arpege (Paris, France) och dess goda mat

By

maj 10, 2018

Delikatess

Den franska matkulturen är något ut över det extra. Allt från det utsökta vita brödet till de fantastiska köttgrytorna eller varför inte ostarna och det fruktiga vinet. Det finns otroligt mycket god mat i ett land som Frankrike. Bra att veta dock är att det finns en restaurang som sticker ut lite extra, där de är professionellt duktiga när det handlar om mat och att leverera bra service. Nämligen restaurangen L’Arpege som ligger belägen i Paris. Restaurangen har tre Michelin-stjärnor som de fick redan 1996 men de har naturligtvis hållit en hög standard även efter det. Restaurangen är känd för sin otroliga mat men kanske främst för att erbjuda bra vegetarisk och vegansk mat vilket är nödvändigt i ett samhälle som är måna om att försöka vara snällare mot miljön och dra ner på köttproduktionen. Mat ska trotts allt vara till för alla och L’Arpege tänker på allas smaklökar och värderingar när de lagar sin mat för det ska såklart vara en restaurang alla kan trivas i.

Alain Passerd

Kocken och mannen som driver restaurangen är Alain Passerd. Han föddes 4 augusti 1956 i La Guerche de Bretagne som ligger beläget i nordvästra Frankrike. 1971 började han jobba på restaurangen Le Lion d’Or i Liffré (Frankrike) och från där satte hans liv med maten i fokus sin start. 1977 Började han arbeta på restaurangen L’Archestrate som då drevs av den duktiga kocken Alain Senderens. 2001 stängde Alan Passerd tillfälligt ner sin restaurang under ett år eftersom han började känna sig utbränd. Inte konstigt att man behöver ta en paus ibland när man jobbar på en restaurang med otroligt hög kvalité, vilka förväntningar man som gäst måste ha på hela restaurangen varje gång. När Passerd ett år senare öppnade upp sin restaurang igen så gick han ut med att det skulle se lite annorlunda ut mot tidigare. Vad var det som skulle vara så annorlunda? Jo, han hade nämligen bestämt sig för att han bara ville laga mat med grönsaker och därmed bli en grön restaurang. Det var förstås en chansning för honom att ändra sitt koncept men som tur gick även det nya konceptet hem hos besökarna.  Det som på sätt och vis är lite unikt med just Alain Passerd är att han inte har lockats in i världen fulla med tv-kameror trotts att han är en kock som många känner till. Han har heller inte satt sig ner för att skriva en hel kollektion med matlagnings böcker utan varje dag går han som vanligt till sitt jobb för att där få ställa sig i köket och faktiskt laga mat till sina gäster i sin egna restaurang. Som sagt den franska matkulturen är fantastisk. Den franska maten är verkligen ljuvlig. Vare sig det handlar om det där goda brödet, ostarna eller grytorna som lukar så gott eller varför inte konceptet på Passerd valt att köra på. Vegetariskt med grönsakerna i fokus så att alla ska kunna njuta av god mat med hög kvalité och dessutom kunna äta med gott samvete.

Alain Passerd

 
 

Comments are closed.