Om restaurangen Mugaritz (San Sebastian, Spanien) och dess goda mat

februari 21, 2019 Av av Hedvig

Ungefär 15 – 20 minuter från San Sebastian i Spanien ligger restaurangen Mugaritz belägen uppe på en grön kulle. Restaurangen ligger till vackert med landsbygden som utsikt medans själva restaurangen är relativt liten.

Mugaritz har en egen trädgård där det odlas olika örter och grönsaker som naturligtvis används i den goda matlagningen. Detta för att maten ska vara både närodlad och så färsk som möjligt. När det kommer till andra råvaror så kommer de också från det lokala området som bland annat köttet som serverad till gästerna. Detta bidrar till den personliga stilen som restaurangen vill uppnå. Restaurangen anses vara en av världens bästa restauranger sedan 2006. Enligt listan ‘The World’s 50 Best Restaurants’ så låg den 2-sjärtniga restaurangen senast placerad på en nionde plats. Mugaritz har förutom fått berömmelsen att vara en bra restaurang genom att vara listad som en av de 50 bästa restaurangerna i hela världen även fått tre Michelin-stjärnor tilldelade till sig.

Andoni Luis Aduriz

Luis Aduriz. Innan han bestämde sig för att öppna upp sin egna restaurang så jobbade han själv på andra restauranger och genom åren som hårt arbetande så fick han lär sig ett och annat. Det hela började med att han studerade och hans lärare började presentera honom för flera duktiga kockar. När han hade studerat klart så började han arbeta där han bland annat fick rollen som sous-kock vilket innebär att hans jobb var att assistera köksmästaren på restaurangen där han jobbade. Han var duktig på sitt jobb och 1996 hade han blivit chefskock åt Martín Berasategui vilket  sedan skulle bli ingående till att han startade upp sin egna restaurang som till en början blev en del av Berasategui-gruppen. 2008 lämnade Mugaritz Berasategui-gruppen. Trotts att Aduriz var glad och otroligt tacksam över vad han lärt sig med att vara en del av Berasategui-gruppen så var han nu mer än redo att göra något helt eget. Hans ide var att laga rätter som endast behövde två eller tre ingredienser. Tanken att laga en rätt på max tre ingredienser lät enklare än vad det var. Att laga rätterna och få dem bra visade sig vara komplicerat men det var helt klart värt det när resultatet visade sig vara några riktigt goda rätter. Aduriz är en kreativ kock och har valt att ändra sin meny ofta. Detta beror främst på att han vill använda sig av säsongsbaserade råvaror så att maten ska kunna vara så färsk och god som det möjligt.

Andoni Luis AdurizVill man veta mer om Aduriz och hans mat så kan det vara intressant att veta att han har skrivit några böcker som då också har blivit publicerade och finns att köpa. Första boken som kom ut 1996 skrev han tillsammans med Martín Berasategui men han har efter det också skrivit flera andra böcker som bland annat ’Mugaritz, A Natural Science of Cooking’ från 2012, vilket är hans första bok som är helt på engelska.