Restaurang Frantzén

juli 10, 2018 Av av Hedvig
  • Starten och succen

Exklusiva restaurang Frantzén i centrala Stockholm är numera en internationellt uppmärksammad restaurang och är startad av kocken Björn Frantzén och konditorn Daniel Lindeberg. Tillsammans skapade de restaurangen Frantzén/Lindeberg men under 2013 gick duon skilda vägar och Frantzén/Lindeberg blev helt enkelt restaurang Frantzén. Född 1977 var  Frantzén en av de allra yngsta i branschen när han startade sin restaurang år 2008. Redan året efter, 2009, fick restaurangen en första stjärna i Michelinguiden. 2010 utökades utmärkelsen till två stjärnor och i 2013 blev  restaurang Frantzén utnämnd till världens tolfte bästa restaurang av brittiska tidningen “Restaurants”. Recensioner idag lovordar restaurangen och de över positiva kommentarerna avlöser varandra på internet.

 

Nyöppning och storsatsning

Under två år var restaurangen stängd på grund av nysatsning och under 2017 öppnades den nya restaurangen på Norrmalm, och ligger numera granne med det anrika cafeet vetekatten, anledningen till flytten var att man helt enkelt vuxit ur den tidiga restaurangen i Gamla stan och att Frantzén inte var nöjd med endast två stjärnor i Michelinguiden. I den nyrenoverade 1800 tals lokalen på Klara Norra kyrkogata finns numera en otrolig utsikt över Stockholm och en möjlighet att laga de fräscha råvarorna över en öppen eld. Bygg budgeten var hisnande sjuttiofem miljoner kronor och trots att restaurangen har 521 kvadratmeter och har tre våningsplan, finns det ändå endast 23 exklusiva middagsplatser något som är noga uttänkt av Frantzén då han anser att det är fint med något litet och exklusivt. Storleken på restaurangen gör också att kockarna har möjlighet att utveckla tekniker de inte kunnat förut på grund av platsbrist. Restaurangen är lugn och avslappnad och är numera öppen fyra dagar i veckan under tio månader om året. Under år 2018 har Frantzén belönats med sin tredje stjärna i Michelinguiden, vilket gör att restaurangen är den första trestjärniga i Sverige.

 

Maten

Till nyöppningen lovade Frantzén att maten skulle behålla samma standard, men den kulinariska upplevelsen har definitivt skruvats upp, menyn beskrivs som både lättare och mer kulinariska än tidigare. Menyn har också beskrivits som unik nordisk mat med asiatiska influenser i kombination med otroliga kulinarisk tekniker. Restaurang Frantzén handlar inte bara om mat utan är också en multisensorisk upplevelse och de nyanställda kock kollegorna får ta stor plats när det gäller nytänket. Ekologiska och närodlade råvaror används i den mån det går och i restaurangen kan du välja om du vill ha ett eget bord eller avnjuta din mat på bar bordet där du har full uppsikt över köket. För att boka bord måste man vara snabb då platserna för bokning släpps klockan tio den första varje månad. Under 2016 startade Frantzén sin allra första restaurang utanför Sverige, nämligen i Hong Kong och har redan där vunnit fina utmärkelser. Under samma år öppnades en pop up restaurang i Dubai.

Maten

Den fantastiska maten kommer med ett högt pris, den bestämda 10 rätters menyn, som  bland annat innehåller franska riddare, lagrad ost och australiensisk vintertryffel, kostar tre tusen kronor per person och med matchning av ett vinpaket så blir kostnaden ungefär ett tusen femhundra kronor extra och är med det numera sveriges allra dyraste restaurang.