Restauranger i Sverige med Stjärnor i Michelinguiden del 2

juni 28, 2019 Av av Hedvig

När din restaurang har fått en stjärna i Michelinguiden, då vet du att du har lyckats som restaurangägare eller kock. Denna guide har funnits i ungefär 100 år och har under det senaste århundradet informerat matfantaster runt om i världen om var de kan äta som kungar eller drottningar. I Sverige finns det idag 86 restauranger som omnämns i Michelinguiden och av dem är det bara 22 stycken som har stjärnor. 16 av restaurangerna har 1 stjärna, 5 restauranger har 2 stjärnor och en enda restaurang har 3 stjärnor.

Bloom in the Park

Bloom in the Park

Bloom in the Park är en vackert belägen restaurang i Pildammsparken i Malmö. På plats kan du blicka ut över vattnet och grönskan som omger det. Denna restaurang har ingen meny, utan du får ange eventuella önskemål. Det går exempelvis bra att önska en vegetarisk eller vegansk meny. Du får dock inte veta vad det är du äter förrän efter du har ätit det. Det är en del av restaurangens charm. Som köttätare är det inte ovanligt att få in några minst sagt ovanliga rätter som kyparna kan komma att chocka med när de efter maten informerar om vad som har funnits på tallriken. Bloom in the Park har en stjärna i Michelinguiden. Detta är en ära som betyder att den anses vara en av Sveriges bästa restauranger (detta är förstås subjektivt). Liksom många andra restauranger med stjärnor i Michelinguiden är middagen som en liten show, eller kanske som en konstupplevelse. Smakerna är av hög klass och dessutom proffsigt kombinerade.

Daniel Berlin

Daniel Berlin Receptet

Ytterligare en restaurang i Skåne som hyllas i Michelinguiden är Daniel Berlin i Skåne Tranås. I guiden beskrivs det 150 år gamla huset som restaurangen finns i och dess lyxiga och moderna nordiska mat. Denna restaurang med 2 Michelinstjärnor guidar dig genom över tjugo olika rätter där kontrast, konsistens och smak är i centrum. Besökare berömmer harmonin och balansen i matupplevelsen och även faktumet att maten är närodlad. Många av grönsakerna kommer till och med från trädgården precis utanför.

Frantzén

Frantzén på Norrmalm i Stockholm är den enda restaurangen i Sverige som har tilldelats 3 stjärnor i Michelinguiden. Priset är som förväntat högt, och matkvalitén likaså. Även här är du välkommen som vegetarian, och maten tillsammans med restaurangens atmosfär och service tar dig på en fantastisk kulinär resa. Något som är typiskt för Michelinrestauranger är att middagen är en upplevelse som kan ta rejält mycket längre tid än den genomsnittliga middagen kanske tar. Det är inte ovanligt att gäster sitter på Frantzén och njuter av maten i fem eller sex timmar.

Avslutning

Några av de andra restauranger i Sverige som har tilldelats stjärnor i Michelinguiden är Vollmers, Gastrologik, Upper House, Koka och Operakällaren. Detta är förstås ställen där exceptionell kvalité är att förvänta sig, men även höga priser och en speciell matupplevelse. Det är inte för alla. Tycker man om en stor portion mat som man känner igen är en Michelinrestaurang kanske inte att rekommendera. Dessa restauranger är för dig som tycker om spännande och annorlunda matupplevelser med vackra uppläggningar och smaker.